
 
 

 

Q11:  I am a teacher and suspect one of my students may be displaying signs of 

dyslexia. What should I do?  Is it okay to alert the parents as to my concerns? 

 

A:  Teachers see student performance in the educational environment directly. You are a critical 
source of information to parents and the special education team, who depend on your expertise 
and experience. It is important to understand that early identification and appropriate 
intervention with students who show the warning signs of dyslexia are essential for better 
outcomes later on.  If you have any reason at all to suspect that a student may have a disability 
that may be interfering with learning (not simply “academics”), you are legally obligated to refer 
the student for evaluation under the “Child Find” obligation of the special education law ((20 
U.S.C. § 1412(a)(3)(A); 34 C.F.R. § 300.111(a); Ed. Code, §§ 56171, 56300 et seq.). Child Find 
does not prevent you from discussing your concerns with a parent—in general, such 
discussions are a regular part of a teacher’s job. The parent also has the right to make a referral 
for special education assessment. However, Child Find is not based on action or inaction of a 
parent- once an educator has a reason to suspect that a child may have a disability, your legal 
obligation is triggered to refer the student for assessment, at which point the special education 
team should provide the parents with an assessment plan for consent to assess. Getting a 
decision in writing allows parents to use their rights under the law—including the right to refuse 
evaluation, or the right to challenge the district’s refusal.   
 
Be aware that the threshold for suspecting that a child has a disability and referring for 
evaluation is relatively low. The question is whether the child should be referred for an 
evaluation, not whether the child actually qualifies for services.  After all, we can’t know the 
answer to that question until we have assessment data. The student should not have to fail a 
course or be retained in a grade in order to be considered for assessment.  The fact that a 
student is making adequate educational progress is not a valid reason not to assess.  
 
"Child find" duty requires children to be identified and evaluated "within a reasonable time after 

school officials are on notice of behavior that is likely to indicate a disability". A state or LEA 

"shall be deemed to have knowledge that a child is a child with a disability if [among other 

things] ... the behavior or performance of the child demonstrates the need for such services”. 

(Source: Department of Education State of Hawaii v. Cari Rae S., 2001, 158 F. Supp. 2d 

1190; 71 Fed. Reg. 46580 (Aug. 14, 2006)) 
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