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Q28:  My school district says that they can’t assess for dyslexia and won’t even say the word 
“dyslexia” in my child’s IEP.  What should I do? 
 
A:  Yes, school districts can and should assess for dyslexia and use the term dyslexia in identifying the 
needs of a student. However, there is no law that says that they must use this term in the assessment 
process, and since dyslexia is a diagnosis under the DSM-5, if a school district says they cannot assess 
for “dyslexia” they may feel you are asking for a medical diagnosis.  However, a school assessment to 
identify a reading disability such as dyslexia is different than a “diagnosis,” and you can still get the 
assessments done that will inform you and your child’s IEP team if your child is indeed dyslexic.  
Therefore, you should clarify that you want your child assessed for learning disabilities in the area of 
reading to see if they have characteristics of dyslexia. Under California law (5 CCR 56337.5(a)), it 
states: 
 
 “A pupil who is assessed as being dyslexic [emphasis and meets eligibility criteria specified in Section 
56337 and paragraph (10) of subdivision (b) of Section 3030 of Title 5 of the California Code of 
Regulations for the federal Individuals with Disabilities Education Act (20 U.S.C. Sec. 1400 et seq.) 
category of specific learning disabilities is entitled to special education and related services.”  

There were so many concerns were being raised by parents whose IEP teams refused to use the term 
dyslexia (and dysgraphia and dyscalculia) that the U.S. Department of Education, Office of Special 
Education and Rehabilitative Services wrote a Dear Colleague letter to state and local educational 
agencies dated October 23, 2015 clarifying that “there is nothing in the IDEA that would prohibit the use 
of the terms dyslexia, dyscalculia, and dysgraphia in IDEA evaluation, eligibility determinations, or IEP 
documents.” The letter goes on to state “OSERS further encourages States to review their policies, 
procedures, and practices to ensure that they do not prohibit the use of the terms dyslexia, dyscalculia, 
and dysgraphia in evaluations, eligibility, and IEP. Finally, in ensuring the provision of free appropriate 
public education, OSERS encourages SEAs to remind their LEAs of the importance of addressing the 
unique educational needs of children with specific learning disabilities resulting from dyslexia, 
dyscalculia, and dysgraphia during IEP Team meetings and other meetings with parents under IDEA.” 

California Department of Education’s CA Dyslexia Guidelines provided more specific guidance stating 
on Page 55:  
 
"An evaluation for dyslexia includes  assessment in written language areas (e.g., reading, spelling, 
handwriting, written expression) that are characteristic of dyslexia: letter identification; letter–sound 
(grapheme–phoneme) associations; word identification-decoding of real and pseudo-words; reading 
fluency (i.e., accuracy, automaticity, and prosody); reading comprehension (sentence and passage 
levels); spelling (real and pseudo- words); and written expression (sentence and passage levels). The 
evaluation should include reading comprehension and written expression because they require higher-
level organization, memory, and integration of skills for functional use and application.” 

You Asked! 
 

https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=EDC&sectionNum=56337.5.&highlight=true&keyword=dyslexia
https://www2.ed.gov/policy/speced/guid/idea/memosdcltrs/guidance-on-dyslexia-10-2015.pdf
https://secureservercdn.net/104.238.71.250/238.90d.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/03/Ca_Dyslexia_Guide_12.2018.pdf
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According to the California Association of School Psychologists’ Frequently Asked Questions- California 
Dyslexia Guidelines (Question #4): 

“Can school teams assess for dyslexia? School teams can (and should) assess for.  CDE Guidelines 
[CA Dyslexia Guidelines] discuss the critical characteristics that are indicative of dyslexia (see p. 53-58) 
noting that dyslexia can be identified in both general education and through a comprehensive evaluation 
that is part of a Special Education eligibility evaluation.  

Since oral language is the foundation for building literacy skills, a comprehensive language-literacy 
evaluation should also include assessment of oral language skills (e.g., comprehension and production 
of spoken language in the areas of phonology, morphology, and syntax [form], semantics [content], and 
pragmatics/discourse [use]). 

To make an accurate identification of dyslexia, the evaluator or evaluation team must also consider a 
student’s developmental and medical history (including vision and hearing screenings as well as 
medications), family and school history, teacher reports, self-reports, parent reports, social and 
emotional status, and current classroom performance."  

The California Department of Education did a “roadshow” to educate local education agencies (LEAs) 
about the CA Dyslexia Guidelines and to assure them that it was okay to use the term “dyslexia”.  Slide 
#10 on the CDE presentation states this fact.  

 

What does it look like in your student’s IEP? 

When determining special education eligibility, most students with dyslexia will usually be found eligible 
under the umbrella term of “Specific Learning Disability” usually with identified deficits in “basic reading 
skills”, “reading fluency”, and/or “written expression”. Often, but not always, there is a deficit indicated in 
the basic psychological processing area of “phonological processing” (Refer to You Asked questions #4 
and #14 for additional information on phonological processing).   

https://secureservercdn.net/104.238.71.250/238.90d.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/04/Dyslexia-FAQ-revised-pdf.pdf
https://secureservercdn.net/104.238.71.250/238.90d.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/04/Dyslexia-FAQ-revised-pdf.pdf
https://decodingdyslexiaca.org/wp-content/uploads/2021/10/CDE-Roadshow-Dyslexia-Guidelines_SELPA.pdf
https://decodingdyslexiaca.org/you-asked-q4
https://decodingdyslexiaca.org/you-asked-q14
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As many LEAs use the Special Education Information System (SEIS), DDCA is including examples of 
Team Determination of Eligibility forms that may be helpful to engage the IEP Team in discussion 
regarding whether your child has characteristics of dyslexia.  (Please note that individual LEA SEIS 
forms may be different and forms are updated periodically so ask your LEA for a copy of their forms.)  

If these boxes are indicated on your child’s SEIS forms, the IEP team should be discussing and 
documenting whether or not dyslexia may be a concern (and dysgraphia if written expression deficits 
are indicated, and dyscalculia if mathematical deficits are indicated). 

What to do if my school district still insists that can’t assess for dyslexia and can’t even say the 
word “dyslexia” in my child’s IEP?  

First, so that your child can be assessed without delay, clarify that you want a comprehensive 
psychoeducational assessment, and that you are concerned about your child’s deficits in reading. Then, 
ask your Special Education Director for your school district in writing (with proof of delivery) for Prior 
Written Notice (PWN) of the school district’s policy that states they are not allowed to assess for or use 
the term dyslexia.   

This is an example of the PWN response you should be provided by your district.  

Summary 

While California is not part of the Southern Regional Education Board (SREB), SREB does a good job in 
summarizing (page 4) “Overcoming a Reluctance to Name Dyslexia”:  

“Recognizing dyslexia’s impact on language processing in the brain makes it possible for educators to 
determine the best instructional strategies for children affected by it. However, public school officials are 
sometimes hesitant to label a student’s reading difficulties as “dyslexia.” They believe labeling a student 
with dyslexia would provide a medical or psychological diagnosis that they are not licensed to make. 
Some states and local education agencies have side-stepped this issue by creating policies for children 
with characteristics of dyslexia, avoiding the direct label.  

In 2015, the U.S. Department of Education Office of Special Education and Rehabilitative Services 
(OSERS) provided guidance on the use of the term dyslexia in public schools. The guidance clarified 
that the IDEA does not prevent schools from using the term. In fact, OSERS reminded state and local 
education agencies that acknowledging the exact nature of a child’s specific learning disability is 
important for addressing the child’s educational needs. It urged public schools to be willing to identify 
dyslexia by name and use proven methods for teaching children with dyslexia.” 

 
 
 
 
 
 Disclaimer:  Decoding Dyslexia CA is a grassroots movement. The materials produced by DDCA 
are for informational purposes only and are not written by lawyers or anyone qualified in any way 
to interpret the law or provide legal advice. You should contact an attorney to obtain advice with 
respect to any particular issue or problem. – Decoding Dyslexia CA 

 

https://decodingdyslexiaca.org/wp-content/uploads/2021/10/You-Asked-SEIS-Examples.pdf
https://sites.ed.gov/idea/files/modelform2_Prior_Written_Notice.pdf
https://decodingdyslexiaca.org/wp-content/uploads/2021/10/dyslexia_policies_brief_jan_2018_final_0.pdf
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